Mucize Sizsiniz, Yoga Sadece Hatırlatır

Mucize Sizsiniz, Yoga Sadece Hatırlatır

Günümüzde dünyada yaygın şekilde yapılmaya devam eden yoganın vücuda ve zihne etkileri oldukça fazla. Sizler için Yoganın faydalarını mercek altına aldım ve karşıma  çıkan başlıklar oldukça dikkat çekici. Yoga, bireyi olumlu düşünmeye, olumlu yaşamaya, olumlu davranmaya yönlendirmesi açısından çok değerli. Doğru nefes alma, doğru düşünme, doğru yaşama felsefesini hayatımıza katarak olumlu olana yönelip, tüm yaşamımızı olumluya döndürebiliriz. Yoga vücudumuzun her bölgesine eşit derecede etkili oluyor. En güzel yanlarından biri de bu. Vücudu eşit derecede çalıştırıyor ve dengeliyor. Yoga’nın en önemli amacı, zihni sadelik ve huzura ulaştırmak için yenilemek. Kaslara ve kemiklere baskı yapan diğer egzersiz türlerinin tersine, Yoga vücudu yavaşça canlandırıyor. Kusursuz sağlık ve manevi mutluluk yolundaki tüm zorlukların üstesinden gelmenizi sağlıyor. Hem zihinsel hem de bedensel güçlenmeyi vadeden yoga aynı zamanda yaşam kalitesini de üst seviyeye çıkarıyor.


Yoganın fiziksel, zihinsel ve ruhsal faydalarına göz atmaya ne dersiniz?

İşte size hemen şimdi Yoga’ya başlamanız için bir kaç sebep:
•Yapılan bedensel hareketler sayesinde tüm kaslar esneyip güçleniyor.
•Hareketli asanalar toksinlerin deriden atılmasına sebep oluyor ve cilt parlıyor.
•Nefes egzersizleri aracılığıyla akciğer kullanma kapasitesi artarak solunum sistemi iyileştiriliyor. Nefes yoluyla akciğerlerdeki toksinler atılıyor.
•Kan akışını hızlandırıyor ve bu sayede oksijen alımı artıyor ve kan basıncı normalleşiyor.
•Omurgaya yönelik egzersizler aracılığıyla duruş bozuklukları gideriliyor.
•Kasların esnemesi ve güçlenmesi sonucunda ağrı ve yorgunluğa neden olan birikmiş laktik asit atılıyor.
•Yoga iç organlarda masaj etkisi uyandırıyor. Bu şekilde salgı bezleri çalışıyor ve hormonlar dengeleniyor.
•Kilo dengesi sağlanıyor.
•Uyku kalitesi artıyor.
•Belirli nefes teknikleri ve meditatif uygulamalar sayesinde zihin sakinleşiyor ve rahatlıyor.
•İç salgı bezlerinin bedensel hareketler ile uyarılması stres hormonu üretmesiyle bilinen kortizol ve adrenal bezlerin salınımı dengeleniyor.
•Denge ve koordinasyon becerisi artıyor.
•Dikkat, konsantrasyon ve öğrenme kabiliyetlerini olumlu etkiliyor.
•Hafızayı güçlendiriyor.
•Nefes terapilerini içermesiyle stresi azaltıyor.
•Farkındalığı arttırıyor.
•Beden ve zihnin esnemesi sonucunda ruhsal rahatlama da gerçekleşiyor.

IMG 0307


Yoga’ya başlamak isteyenler için yoganın nasıl yapıldığı, ne işe yaradığı ve faydalarını Uluslararası Yoga Alliance onaylı Yoga eğitmenliği yapan Hanife Kaşifoğlu’la konuştuk.


D.Y: Yoga nedir? 
H.K: Yoga; bedensel, fiziksel ve zihinsel bütünlüğün sağlandığı bir yaşam tarzıdır. Genel olarak insanların yogaya bakış açısı; zihinsel rahatlama ve olumsuz düşüncelerden arınmaktır.

D.Y: “Yoga spordur” diyenler var, Yoga’nın spor olmadığını biliyoruz, peki senin bu konudaki düşüncelerin nedir?
H.K: Yoga spor değildir,  temelde yaşam felsefisi ve ruhsal çalışmalar bütünü olarak görülmelidir. Beden, zihin ve ruhu bir araya getirerek yapılan, çeşitli yoga duruşlarıyla vücut esnekliğimizi arttıran ve nefes egzersizleriyle vücudun rahatlamasını sağlayan geniş bir felsefedir.

D.Y: Peki Yoga ile nasıl tanıştın ve nasıl Yoga eğitmeni olmaya karar verdin?
H.K: Stresli bir dönem geçiriyordum. Kendimi yeniden bulmak ve bütün olumsuz düşüncelerden arınmak için neler yapabileceğimi araştırdım. Bir arkadaşımın tavsiyesi ile de yoga dersine katıldım. Bu ders sonucunda kendimi çok iyi hissettim ve yoganın benim yaşam tarzım olması gerektiğine karar verdim. Eğitmenlik için gerekli araştırmalar yapmaya başladım.

D.Y: İlk denemenden sonra seni ikinci defa Yoga yapmaya ve devam etmeye sürükleyen ne oldu?
H.K: Derste yaptığımız yoga duruşları vücudumu tanımama ve kendi sınırlarımı keşfetmemi sağladı. Bu olaydan çok etkilenmiştim ve kesinlikle ben yoga yapmalıyım düşüncesi oluşmuştu.

D.Y: Yoga’nın günlük yaşamında ne gibi etkileri oldu?
H.K: Gün içerisinde stresle daha kolay başa çıkmamı, insanlarla daha iyi ilişkiler kurmamı ve gün sonunda da yenilenmiş ve enerjik hissetmemi sağlıyor.

D.Y: Takipçisi olduğun bir gurup ya da bir Yoga tarzı var mı, ne gibi eğitimler aldın? Hangi stil yoga uyguluyor ve öğretiyorsun?
H.K:  Hatha Yoga ve Acro Yoga ile ilgileniyorum. Yoga Alliance onaylı Çocuk Yogası ve Yetişkin Yogası eğitimlerini aldım. Hatha Yoga uyguluyor ve öğretiyorum.

D.Y: Yoga senin hayatını nasıl değiştirdi? Ne gibi farkındalıklar edindin?
H.K: Kendimi keşfetmeme, hayata farklı bakış açılarıyla bakmama ve her şeyi olduğu gibi kabullenmeyi öğrendim.  

D.Y: Peki bu farkındalıkların yanı sıra Yoga’yı hayatına soktuğundan beri yaşadığın değişikliklerden de bahsedebilir misin ?
H.K: Hayatıma yoga girdikten sonra kendime ve çevremdeki insanlara saygım arttı. İnsan eğer kendisine değer verirse aynı değeri karşısındakinden de görmeye başlıyor. Daha önce pek de önemi olmayan olayları ne kadar gözümde büyüttüğümü  ve onlar için boşa vakit harcadığımı fark ettim. Tabi ki yaptığım yoga duruşlarından sonra vücudumun ve hayatımın değişimini izlemeye başladım.

D.Y: Kendi kişisel yoga pratiğini nasıl uyguluyorsun?
H.K: Her gün mutlaka meditasyon yapıyorum ve esnekliğimi arttıracak asanalar yapıyorum.

D.Y: Sence herkes yoga yapabilir mi?
H.K: Kesinlikle herkes yoga yapabilir. Bunun yaş ve kiloyla hiçbir ilgisi yoktur. 

D.Y: Derslerine katılan öğrencilerin hayatlarında ne gibi değişim ve dönüşümler gözlemliyorsun?
H.K: Öncelikle derse mutlu gelip, mutlu ayrıldıklarını gözlemliyorum. Bu benim için çok önemli bir şey. Yaptığımız yoga egzersizleriyle kendi vücutlarını tanıyıp, günden güne bedenlerinde olan değişiklikleri gözlemleyebiliyorum.

D.Y: Birazda beslenmenin öneminden bahsedelim. Yoga yapan kişiler, beslenmelerinde nelere dikkat etmelidirler?
H.K: Yoga felsefesinde vegan beslenme ön plandadır fakat bu beslenmeye uymayan kişiler de yoga yapabilir. Yoga yapmadan 2 saat önce hafif beslenme önerilmektedir. 

D.Y: Bir çok sporu motivasyonu arttırmak için müzikle yapıyoruz peki Yoga derslerinde müzik kullanılmalı mıdır?
H.K: Hatha Yoga derslerinde müzik kullanılmamaktadır. Sadece Savasana’da çok kısık seste zihni rahatlatıcı müzik kullanılabilir.  

D.Y: En sevdiğin Yoga duruşu hangisi ve neden?

H.K: En sevdiğim yoga duruşu Ağaç (Vrksasana) duruşudur. Çünkü ağaçlar gök ve yerden beslenirler, güçlerini çevrelerindeki yaşam getiren su, toprak, hava, güneş ışığı gibi varlıklardan alırlar. Ayakta bir ağaç gibi dimdik  durmak, evrene karşı farkındalığımı artırmak için yaptığım en önemli duruştur.

D.Y: Yoga ve meditasyon arasındaki bağ nedir?
H.K: Yoga da yapılan duruşların amacı bedenin sağlıklı olmasını sağlamak ve kişiyi meditasyona hazırlamaktır. Bu durumda yoga ve meditasyon arasında güçlü bir bağ vardır. Zihni arındırıp huzura ulaşmak için yapılan eylemler bütünüdür. 

D.Y: Biraz da bize Yoga’da “Asana” olarak tabir edilen duruşların beden üzerindeki etkilerinden bahseder misin?
H.K: Asana uygulamaları, bir yandan bireyin belli bir pozisyonda uzun süre rahat oturma yeteneğini geliştirmekte, diğer yandan içerdiği  beden pozisyonları sayesinde bedendeki enerji kanal ve merkezlerini aktifleştirip çalıştırmaktadır. Asana’lar gerek farkındalığı artırma gerekse beden, zihin ve ruhun keşfedilmesinde önemli bir adımdır. Ayrıca, Asana uygulamaları bedensel kontrolün yanı sıra zihinsel ve enerjik kontrol de kazandırmaktadır.

D.Y: Asana geçişleri esnasında nefes kontrolünün önemi nedir?
H.K: Kendinize vereceğiniz en değerli hediye iyi nefes almayı öğrenmektir. Nefes almak yaşamın ilk hareketidir. Nefes almanın sağlık, bilinç, iç huzur, genç kalmak üzerindeki önemi bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

D.Y: Biraz da Yoga’nın vücuda ve zihne etkilerinden bahseder misin? 
H.K: Yoganın psikolojik olarak olumlu etkinin yanı sıra fiziki olarak da bünyenize olumlu etkileri vardır. Yoga hareketleri esnekliğinizi sağlarken, vücudumuzu sıkı bir hale getirir. Yanlış vücut duruşunu düzelten esneklik aynı zamanda ağrıları da ortadan kaldırıcı etkiye sahiptir.. Yoga nefes alış verişlerinizi düzene sokar ve ideal nefes düzenine kavuşmanızı sağlar. Ayrıca hafızanızı, koordinasyonunuzu ve reflekslerinizi arttırarak yaşama odaklanmanızı sağlamaktadır.

D.Y: Gelelim herkesin merak ettiği soruya Yoga ile kilo verilir mi?
H.K: Spor denilince aklımıza ilk gelen spor salonlarında yapılan egzersizler ve kilo vermek olur.  Oysa ki Yoga çok fazla yorgunluk hissetmeden, ağırlık kaldırmadan yapabileceğiniz bir yaşam felsefesidir. Zihni ve bedeni birbirine yakınlaştırır. Yoga hareketleri kilo vermeyi destekler. Kilo kaybını desteklerken vücuda birçok fayda sağlamaktadır. Düzenli uygulandığında vücut ısı üretimine yardımcı olur ve yağ depolarının erimesini kolaylaştır. Karaciğerin ve tiroid bezinin düzenli çalışmasını sağlayarak yağ yakılmasına katkıda bulunur. Yoga hareketleri rahatlama sağlayarak stresi engeller. Stres kilo almaya sebep olur. Strese bağlı beden ve zihin yorgunluğunuzu yoga ile atabilirsiniz.

D.Y: Peki stressiz bir yaşam için Yoga bize bir yol gösteriyor mu?
H.K: Yoga ile üst üste yapılan hareket adımları ile kaslar güçlenir ve esner. Eklemler daha esnek olur ve organlar harekete geçirilir. Bununla birlikte hormonlar yeniden bir denge içine girer. Bazı Asanaların, örneğin çocuk pozisyonu gibi, böbrek üstü bezleri üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır. Böbrek üstü bezleri ise stres hormonunun üretiminden sorumludur. Yoga yaparak vücudunuzda biriken stresi ve negatif enerjiyi atarsınız ve bu sayede iç huzurunuzu arttırabilirsiniz.

D.Y: Yoga’da dengenin önemi büyük, dengeyi kaçırmamak için neler yapmak gerek?
H.K: Yaşadığımız sürece denge unsuru, hayatımızın her alanında önemli bir rolü vardır. Yoga yaparken de duruşlarda kalma ve o duruşu yaşamak için dengeli olmamız çok önemlidir. Bir duruşu yaparken doğru nefes egzersizi, bir yere odaklanma ve yapılan duruşun size neler hissettirdiği bütünüyle ilgilidir. Bu yüzden zihninizde gereksiz düşüncelerden kurtulup sadece yaptığınız duruşa konsantre olmanız gerekiyor.

D.Y: Peki yanlış yapılan, yaptırılan Yoga insana zarar verir mi?
H.K: Bilinçsizce yapılan ve yaptırılan yoga insan sağlığı için  oldukça zararlıdır. Kesinlikle bu konuda eğitim almış ve insan vücudunu iyi tanıyabilen uzman kişilerden ders alınmalıdır.

D.Y: Çocuk, ileri yaş, hamile ve terapi Yoga’sı hakkındaki düşüncelerin nelerdir?
H.K: Her yaşta yoga, insan sağlığı için oldukça önemlidir. Çocukların kendilerini keşfetmesinde, yetişkin yogasında zihnimizi kontrol altına almasında, hamile yogasında bebek ile anne arasındaki bağın güçlenmesi ve rahat doğum yapabilmesinde yoganın önemi oldukça büyüktür. Yoga yaparken anı yaşamak ve farkındalık halinde olmak kendimizi terapi etme yöntemlerinden biridir. 

D.Y: Her Yoga eğitmeninin, hatta Yoga yapan herkesin mutlaka okuması gerektiğini düşündüğün kitaplar nelerdir?
H.K: Patanjali’nin Yoga Sutrası, Bireyin Doğuşu (OSHO) ve  Beden ile Zihni Dengelemek (OSHO) kitapları kendimize ve çevremizdeki insanlara ışık tutabileceği düşünüyor ve tavsiye ediyorum.

D.Y: Ülkemizde Yoga’nın gerekli ilgiyi gördüğünü düşünüyor musun?
H.K: Yoga eski çağlardan insanların kendi hayat yollarında, zor hayat şartlarından arınmak için yaptıkları bir felsefeydi. Günümüze gelene kadar modernleşen yoga farklı yapılan yoga duruşlarıyla ön plana çıkmıştır. Ama hala Yoga’nın ülkemizde olması gereken yerde olmadığını düşünüyorum. Ve bize düşen görevlerin en başında da yanlış bilinen doğruları en iyi şekilde insanlara anlatıp onları bilgilendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

D.Y: Peki yaşlanmayı durdurma ve sağlıklı olma adına senin uyguladığın yöntemler neler?
H.K: Kesinlikle ‘Mutlu’ olmayı seçmek. Hayatın tüm olumsuzluklarına karşı gülümsemek, farkında olmak ve tabi ki Yoga yapmak sağlıklı olma adına uyguladığım en önemli yöntemlerdir. 

D.Y: Spor salonlarına gitmeye vakti olmayan okurlarımız için evlerinde günlük bir Yoga çalışması oturtabilmeleri için neler önerirsin?
H.K: Günlük bir yoga çalışması için Surya Namaskar ‘Güneşi Selamlamak’ serisini evinizde kolayca uygulayabilirsiniz. Bu seride vücudunuzdaki bütün kaslar aktifleşir ve çalışmaya başlar. Böylelikle hem esnekliğiniz artar hem de kendinize zaman ayırıp düzenli bir seri yapmış olursunuz.

D.Y: Kendi Yoga yolculuğunla ilgili en büyük hayalin nedir?
H.K: En büyük hayallerimden biri kendi Yoga okulumu açmaktı. Ve bu hayalim bu sene gerçekleşti. 

D.Y: Yoga’ya yeni başlayacaklara en önemli tavsiyelerin neler olur?
H.K: Öncelikle kendi bedenleri, zihinleri ve ruhları için yapmış olacakları en iyi şeye başladıklarından emin olsunlar. Belli bir beklenti içinde olmadan sadece bireysel farkındalık ve sınırlarını keşfetsinler. Zaten gerisi kendiliğinden gelecektir.

D.Y: Bize ayırdığın zaman için çok teşekkür ederim. Okurlarımız sana ve derslerine nasıl ulaşabilirler?
H.K: Bu güzel röportaj için ben teşekkür ederim. 
Web: www.yogakibris.com 
İnstagram: yogalife_kibris  Facebook: Yogakibris 

Röportaj: Didem Yılmaz

Sağlığınız için basi̇t yoga hareketleri̇ i̇le enerjinizi yükseltebilirsiniz

1. Padmasana Lotus Asana/Lotus Oturuşu

IMG 0345

• Beyni sakinleştirir.
• Ayak bileklerini ve dizleri esnetir.
• Siyatik ve adet dönemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
• Kadim yazıtlarda Lotus pozunun tüm hastalıkları yok ettiğinden ve   Kundalini’yi uyandırdığından bahsedilir.

2.Matsyasana Fish Pose/Balık Duruşu

IMG 0379

• Kadim metinlerde Matsyasana “tüm hastalıkların yok edicisi” olarak geçer.
• Derin kalça fleksörlerini ve kaburgalar arasındaki kasları esnetir.
• Karın kaslarını ve ön boynu esnetir ve canlandırır. 
• Duruşu geliştirir.  
• Karın içi organlarını ve boğazı esnetir ve canlandırır.
• Üst sırt kaslarını ve boynun arkasını güçlendirir.

3.Chakrasana/Çark Duruşu

IMG 0386

• Üst bacak ve kalça kaslarını kuvvetlendirir. 
• Göğsü ve omurgayı esnetir.
• Sindirim sistemini düzenler.
• Zihinsel gerginliği giderir.

4. Matshyasana/Balık Duruşu

IMG 0382

• Sırtı güçlendirir. 
• Tiroid bezlerini aktive eder.
• Astım ve diğer solunumla ilgili problemi olan kişiler için yararlıdır.
• Göğüs genişliğini arttırır ve solunumu kolaylaştırır.
• Sırt kaslarını ve bel kemiğini çalıştırır.

5. Ardha Bhekasana/Yarı Kurbağa Duruşu

IMG 0372

• Omurgayı ve omuzları güçlendirir.
• Göğsü ve karın kaslarını esnetir.
• Bacak ve ayak bileklerini esnetir.

6. Ashtanga Namaskarasana/Yerde Sekiz Uzuvla Selamlama

IMG 0350

• Omuz ve sırt ağrılarına iyi gelir.
• Boyun omurlarının esnemesine yardımcı olur.
• Bel ve sırt kaslarının güçlenmesine yardımcı olur.

Banner Bottom

Hiç resim yok
?>