Asal Salimi ile Spinning Hakkında Herşey!

Asal Salimi ile Spinning Hakkında Herşey!

Spinning 1991 yılında Amerika’da yayılmaya başlayan bir spor dalı. Adı iki defa Race Across America’ya katılan Johnny G. Spinner’dan geliyor. Johnny G. Spinner, Amerika’nın doğu kıyısından batı kıyısına yapılan bisiklet yarışını kazanamayınca, bir yıl sonraki yarışa hazırlanmak için özel bir bisiklet tasarladı. Diğer kondisyon bisikletlerinden farkı, bunun çok daha ergonomik olmasıydı. Gidonun tutuş konumu değiştirilerek, ayakta ya da oturarak pedal çevrilebiliyordu. Selesi boya göre ayarlanıyordu. Spinner, garajına monte ettiği bisikletiyle karanlıkta günlerce pedal çevirdi ve şampiyonada ABD’yi bisikletle bir uçtan bir uca en çabuk geçen sporcu oldu. Başarısını borçlu olduğu özel bisiklet, Amerika’da yeni bir spor akımının doğmasına yol açtı. Basit ve eğlenceli olan bu spor dalı spor merkezlerinin çoğunda müzik eşliğinde uygulanıyor. Spinning’in sabit bisikletle yapılan egzersizlerden farkı, spor salonlarında kalabalık gruplarla, müzik ve hoca eşliğinde yapılması. Bu şekilde spor yapanların motivasyonu arttırılıyor ve inanılmaz derecede kalori yakımı sağlanıyor. Spor salonlarının vazgeçilmezi spinning hakkında tüm detayları öğrenmek için bu sayımızda sizleri Spinning eğitmeni Asal Salimi ile buluşturuyorum.

Spinning Faydaları

•Vücut Kondisyonunu Arttırır
Spinning egzersiz türü, hem enerji harcamak hem de zihinsel motivasyon için idealdir. Spinning egzersizleri sırasında, antrenör eşliğinde yüksek motivasyonla çalışabilir ve performansınızı zirveye taşıyabilirsiniz. Spinning aktivitelerinde, hareket veya koordinasyon zorluğu söz konusu değildir.

•Kalbi Güçlendirir
Spinning, hem form tutmak, hem de performansınızı arttırmak hem de kalp damar sağlığı açısından faydalı bir egzersiz türüdür. Spinning egzersizleri sayesinde, kalbiniz güçlenir ve egzersiz performansınız artar. Dolaşım sisteminin düzenli çalışmasında ve dolaşım sistemini düzenlemekte oldukça etkilidir. Egzersiz seviyeniz arttıkça, nefes alıp verme kapasiteniz ve dayanıklılığınız fark edilir şekilde gelişir.

•Vücudu Şekillendirir
Spinning sadece kilo verdirmekle kalmaz, aynı zamanda eklemleri zorlamaksızın bedenin alt bölümünün, bacakların, kalçaların şekillendirilmesi için de faydalıdır. Egzersiz seviyesi ilerledikçe, kaslarınız güçlenir ve dayanıklılığınız artar. Spinning stres atmak, enerjiyi dışa vurmak, terlemek ve eğlenmek isteyenler için ideal bir egzersizdir.  

•Kısa sürede kilo verdirir
Spinning, çok fazla kalori yakımı sağlar ve kısa sürede kilo vermenize yardımcı olur.  Gerçekleştirilen egzersiz seviyesi ve süresi yüksek oranda kalori harcatırken aynı zamanda bu antrenman, mutluluk hormonu olan endorfin hormonunun  maksimum seviyede salgılanmasını da sağlar. Maksimum kalori yakmak ve kendinizi iyi hissetmek için bu egzersizi mutlaka deneyin.

fotouc

D.Y: Seni biraz tanıyabilir miyiz? Bize biraz kendinden bahseder misin? 
A.S: 1989 yılında İran’da doğdum. Boyum 1.73 kilom 62. Sporla küçük yaşta tanıştım. 13 yaşımda Kung Fu’ya başladım. 16 yaşımda İran’da yarışmaya katıldım ve şampiyon olarak ilk altın madalyamı aldım. 17 yaşımda Kung Fu da dördüncü oldum ve bronz madalya aldım. 18 yaşımda fitnessa başladım. Liseye kadar eğitimimi İran’da tamamladım. Yüksek lisans yapmak için Kıbrıs’a geldim ve D.A.U. den mimarlık bölümünden mezun oldum. 5 yıldır modellik yapıyorum aynı zamanda sporu hiç bir zaman bırakmadım ve şu an Spinning eğitmeniyim. En son Ekim ayında K.K.T.C. Halter ve Vücut geliştirme Federasyonu tarafından düzenlenen yarışmada bikini  kategorisinde  ikinci oldum. 

D.Y: Öncelikle K.K.T.C. Halter ve Vücut geliştirme Federasyonu tarafından düzenlenen yarışmada almış olduğun dereceden dolayı tebrik ederim. Biraz bu yarışmadan söz edecek olursak bize neler söylemek istersin nasıl bir tecrübe deneyimledin?
A.S: Teşekkür ederim. Hayatın büyük bir parçası tecrübedir. Tabi ki bu yarışmada güzel bir tecrübe oldu benim için. Yarışmalara katılmak güçlü karakter, sabır, cesaret ve irade ister. Diyet dönemimin son iki ayı biraz zorlu geçmiş olsa da podyuma çıktığım zaman her şeyi unuttum ve sadece güzel bir heyecan hissederek tüm pozitifliğimle enerjimi insanlara aktardım. Şuan daha da hırslı bir şekilde spor yapmaya devam ediyorum.

D.Y: Tekrar yarışlara katılmayı düşünüyor musun ilerisi için planların neler?
A.S: Hayat bir yarıştır! Evet, tabi ki düşünüyorum. Yarışmalara katılmayı çok seviyorum çünkü her seferinde farklı bir hayat yaşıyorum ve daha güzel tecrübeler ediniyorum. 2018 de yurtdışında Diva Fitness kategorisinde yarışmayı düşünüyorum ve şuan bu konuda Kanada federasyonuyla irtibat halindeyim. İnşallah güzel olacak.

D.Y: Spinning ile nasıl tanıştın? Nasıl Spinning eğitmeni olmaya karar verdin?
A.S: Ve şimdi hayatımın bana en çok heyecan veren kısmından bahsedeceğim. 2010’da tatil için Dubai gitmiştim. Discovery Garden’da güzel bir spor salonu buldum ve bir kaç gün orda çalıştım. Spinning odası sesler ve ışıklar gözüme çarptı. Gittim baktım ve derse katılarak ilk kez spinningi deneyimledim. İlk derste bisikletten düşmek üzereydim ama o heyecan, şarkılar hocamın enerjisi ve ortamdan dolayı sonuna kadar kaldım. Yavaş yavaş spinning yapmaya karar verdim ve bir sene sonra asistan olarak İran’da spinninge başladım. 

D.Y: Peki Spinning hayatını nasıl etkiliyor? 
A.S: Spinning derslerine katıldığım zaman her şeyi unutuyorum ve kendimi başka bir insan gibi hissediyorum. Daha mutlu, daha rahat ve daha güçlü. Spinning dersleri özgüvenimi daha da yükseltiyor ve kendimi çok iyi hissediyorum.

D.Y: Spinning vücudumuzda hangi bölgeleri daha ağırlıkta çalıştırıyor?
A.S: Spinning yaparken kol kaslarınız, bacak kaslarınız, sırt kaslarınız ve göğüs kaslarınız çalışır. Bu spor sadece bu bölgelerdeki fazla kilolar için değil yaktırdığı büyük miktardaki kalori sayesinde tüm vücut için kilo vermeye yardımcı olur. Bu sporu bölgesel zayıflama olarak değil genel olarak kalori yaktıran ve zayıflamanıza yardımcı olan bir spor olarak görmelisiniz.

D.Y: Her sporda olduğu gibi, Spinning yaparken de dikkat edilmesi gereken bazı kurallar var mı? Spinning’e yeni başlayanlar neye hazırlıklı olmalı?
A.S: Bisikletinizi doğru ve standart ayarlamak en önemlisi. Kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir elbiseniz olmalı. İyi bir havalandırması olan tabanı sert bir ayakkabı. Ayakkabının ipleri çok sıkı bağlamayın. Havlu, dolu bir su şişesi, kalp hız aleti. Bu cihazı takarak sürüşünüzün yoğunluğunu değerlendirebilir, daha sıkı itmek için zamanı belirleyebilir, hızınızı devam ettirebilir ya da eforunuzu azaltabilirsiniz. Spinning tüm bacak kaslarını eşit şekilde çalıştırmaz  bu yüzden cross-training çalışması yapmazsanız kas dengesizliği yaşayabilirsiniz. Her gün spinning yapmak da artık iyi bir şey olmaktan çıkar. Gerçek spinning heveslileri diz,  kalça ve bellerinde aşırı kullanım yaralanmalarına dikkat etmek zorundadır. Eğer spinning ana egzersiz kaynağınızsa  diz arkası  kalça ve iç but çalışmalarını kapsayan direnç çalışmaları yapmanızı tavsiye ederim. 

D.Y: Spinning yapmadan önce ve sonrasında nasıl beslenmeliyiz?
A.S: Beslenmenize dikkat ederseniz spordan sonuç alabilirsiniz yoksa sadece enerjinizi ve zamanınızı harcamış olursunuz. Bu sebeple spinningden en az bir saat önce yemek yememelisiniz.  Spinningden yarım saat önce şekersiz neskafe içebilirsiniz. Spinningden bir saat sonra hafif ve proteinli bir yemek tavsiye ederim.

D.Y: Peki bu spor ne kadar sıklıkla yapılmalı, Spinning zararları var mı?
A.S: Öncelikle spinningi herhangi bir ortopedik sakatlığı bulunmayan her yaştan insan yapabilir. Eğer hali hazırda ağırlık antrenmanı ve kardiyo çalışmasının olduğu bir antrenman programınız varsa, haftada bir ya da iki gün spinning yaparak fitness programınıza eğlenceli bir yenilik getirebilirsiniz. Spinning yapacağınız günlerde özellikle bacak kaslarınızı zorlayacak çalışmalardan uzak durarak, hem performansınızı yüksek tutar hem de sakatlık riskine karşı kendinizi korumuş olursunuz. Her sporun faydası olduğu gibi bazı zararları da olabilmektedir. Spinning bacakları orantısız çalıştırdığından dolayı bacaklara ayrıca çalışılması gerekmektedir. Bunun dışında diz, kalça ve sırta yük bindirildiğinden bu bölgeler hasara uğratılabilir. Bunun için diz, kalça ve sırt problemi yaşayan kişiler spinning yapmamalıdır.

D.Y: Spinning yaparak diğer sporlara oranla daha hızlımı kilo veriliyor? Kilo vermek için başka spor takviyelerine ihtiyaç var mı?
A.S: Spinning ağır bir sistem kardiodur o yüzden biraz yorucu ama zevklidir. Özellikle kısa zamanda çok fazla kalori yakmak isteyen ve hızlı kilo vermeyi kolaylaştıran bir egzersiz türüdür. Yaklaşık olarak bir seansı 45 dakika ve 1 saat olan bu egzersiz oldukça etkilidir. Bir spinning dersinde 150 ile 500 arası kalori yakıldığını söyleyebilirim. Haftada 2 veya maksimum 3 kez yapılmasını öneriyorum. Tabi ki beslenme çok önemli. Sadece kilo vermek için diyet ve spinning yeterlidir ama spinningin yanında fitness programı çok etkilidir ve faydası olacaktır.

D.Y: Peki Kıbrıs’ta Spinninge talep ne durumda? 
A.S: Şimdi ve  4 sene önceyi kıyas yaparsam talep çok yükseldi. Bazı kişilerin spor yapmak için fazla zamanı yok ama en azından haftada iki kez spinning derslerine katılıyorlar.

D.Y: Son olarak okurlarımıza neler söylemek istersin?
A.S: Enerjik ve sağlıklı bir yaşam için spor şart! Spinning yıl boyunca formda ve ince kalmak için denenmesi gereken bir spor. Stres atmak, enerjiyi dışa vurmak, terlemek ve eğlenmek isteyenler için ideal bir egzersiz türü. Herkesi derslerime bekliyorum. 

D.Y: Bize ayırdığın zaman için teşekkür ederim. Okurlarımız sana ve derslerine nasıl ulaşabilirler?
A.S: Ben de size ve ekibinize çok teşekkür ederim. Değerli arkadaşlarım bana;İnstagram: asal_salimi hesabımdan mesaj olarak ulaşabilirler.

Röportaj: Didem Yılmaz

fotobir

Banner Bottom

Hiç resim yok
?>