KKTC Bikini Wellness Şampiyonu Özan Beyzade Çok Özel Röportaj!

KKTC Bikini Wellness Şampiyonu Özan Beyzade Çok Özel Röportaj!

6 Kasım 2016 da gerçekleşen KKTC Halter ve Vücut Geliştirme Federasyonu tarafından düzenlenen vücut geliştirme yarışmasında Bayanlar Genç Wellness Şampiyonu Özan Beyzade ile spor adına her şeyi konuştuk. Zorlu antrenman dönemlerinden, beslenme alışkanlığına kadar bu süreç de nelerle karşılaştığını ve tecrübe ettiklerini anlatan Özan Beyzade’nin “Vücudunuzu önemseyin çünkü orası yaşamak zorunda olduğunuz tek yer.” cümlesiyle motive olmuş başarı öyküsünü sizlerle buluşturmak için bir araya geldik.

ozan

- Bize biraz kendinizden bahsedermisiniz?
1994 yılında Mağusa’da doğdum. 22 yaşındayım. Boyum 1.67 kilom ise 60. Liseyi Yakın Doğu Koleji’nde tamamladım ve sonrasında İngiltere’de De Montfort üniversitesinde 4 yıl boyunca moda tasarım eğitimi aldım. 2016 yılında mezun oldum ve geçici bir süre için Kıbrıs’a geri döndüm. Kasım ayında KKTC Halter ve Vücut geliştirme federasyonu tarafından düzenlenen yarışmada bikini wellness kategorisinde şampiyonluk elde ettim. Şuan da profesyonel anlamda bu sporla ilgileniyorum. Ayrıca VA Model & Oyunculuk Atölyesi bünyesinde stil danışmanı olarak yer almaktayım.

- Vücut geliştirme ve fitness ile tanışmanız nasıl gerçekleşti? Başlama hikayenizden bahsedebilir misiniz?
Spora karşı her zaman ilgi duymuşumdur. Küçük yaşlardan beridir her dönem farklı spor dallarıyla ilgilendim. Fitness ile tanışmam İngiltere’ye okumaya gittiğim dönemlerde spor salonuna yazılarak başladı. Bu sporu daha sağlıklı ve fit bir görünüm kazanmak için günlük yaşantımın bir parçası haline getirdim. Bunu en doğru şekilde yapabilmek ve kendimi geliştirmek adına sürekli araştırmalar yapıp kendimde farklı beslenme ve antrenman programları uyguladım. Zaman geçtikçe fiziksel değişimin yanı sıra zihinsel olarak da kendimi daha güçlü ve iyi hissetmem bu sporu daha fazla severek yapmamı sağladı. Dolaysıyla bu sporu daha profesyonel şekilde yapmak istedim. Kendime hedefler çizmeye başladım. Tabi bu beni daha fazla hırslandırdı ve bu spora karşı olan tutkum git gide arttı.

- Peki bu dalda profesyonelleşmeye nasıl karar verdiniz?
Günümüzde birçok insan sevmediği işle zamanını öldürüyor. Ben herkesin sevdiği şeyi yapması gerektiğini savunuyorum. Bu gerçekten çok önemli. Sevmeden yaptığınız herhangi bir şeyde yükselip başarı elde edemezsiniz. Fitnessı gerçekten keyif alarak yapıyorum ve yaparken kendimi buluyorum. Bu sporun hayatımdaki yeri her zaman hobi olmaktan daha fazlası olmuştur. Ayrıca bu dalda güzel başarılara imza atabileceğime inandığım için profesyonelleşmeye karar verdim. Beni bu yolda hep destekleyen ve şampiyonluğu almamda büyük katkısı olan antrenörüm Görkem Çırakoğlu’nun da bu yönde ilerlememde etkisi olmuştur.

- Sizi başarıya götürdüğüne inandığınız kurallar ve yöntemleriniz neler?
Başarının temel kuralı kendinize inanmak ve disiplin. Hangi konumda olduğunuzun ve nerden başladığınızın hiçbir önemi yok. Önemli olan ne istediğinizi bilip ilk adımı atabilmektir. Kimsenin bir diğerinden farkı da yok. Bizi birbirimizden ayıran kendimize olan inancımız ve ne kadar istekli olduğumuzdur. Yapabileceğinize gerçekten inandığınız takdirde elde edemeyeceğiniz bir şeyin olduğuna inanmıyorum. Tabi ki başarı bir anda elde edilmiyor sabırlı olmak gerekiyor. Zorluklarla karşı karşıya gelindiğinde pes etmeden devam edebilmeniz gerekir. Her zaman motivasyonunuzu yüksek tutup hedeften şaşmadan ilerlemeniz size başarıyı kaçınılmaz getirecektir.

- Sizce sporda başarı genetik midir?
Genetiğin bu sporda avantaj olduğuna inanıyorum. Eğer iyi bir genetiğiniz varsa gitmeniz gereken noktaya daha hızlı gideceksiniz. Ayrıca bu spor tamamen görsellikle ilgili olduğu için ne kadar estetik ve bu spora uygun yapınız varsa başarı elde etme olasılığınızda o kadar yüksektir. Fakat bu iyi bir genetiğiniz yoksa başarı elde edemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Birçok genetiği yatkın olmayan kişinin de uzun zaman içerisinde hırs ve azimle buna meydan okuyup başarı elde ettiğine şahit olduk.

- Vücut geliştirme için diğer sporlarda olduğu gibi belli bir yaş sınırı var mı?
7 yaşından itibaren vücut ağırlığı veya hafif ağırlıklarla, 13 yaşından itibaren orta ağırlıklarla çalışmaya ve ergenliğin bitimiyle beraber de ağır çalışılmaya başlanabilir. Sağlık yönünde bir sıkıntı olmadığı takdirde ve spor yapabileceğine inanıldığı sürece kadar yaş engel olmayacaktır.

- Bu sporu yaparken sizi en çok ne zorladı?
Bu spor fazlasıyla düzen ve disiplin gerektirdiği için gece hayatı ve beslenme gibi birçok şeyden fedakarlık yapmanız gerekli. Günlük yaşantınızda mutlaka planlı programlı olmak zorundasınız. Çoğu kişiye beslenme kısmı zor gelirken ben uyku saatlerimi düzene sokmakta zorlandım.

- Kendinize bu süreçde kimleri örnek aldınız, bir idolünüz var mı?
Michelle Lewin, Sonia Isaza ve bunun gibi birçok tanınmış ünlü fitness modellerini halen takip ediyor ve kendime örnek almaya çalışıyorum. Fakat asıl idolüm dış görüntüsünün de yanı sıra güçlü karakteriyle Larissa Reis olmuştur.

ozan2

- Vücut geliştirme ve fitness dalına yeni başlayacak olanlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Yeni başlayacak olanların kendilerine bir hedef belirlemesini ve hedef aldıkları görüntüye en yakın motivasyon kaynakları bulup sürekli olarak kendi motivasyonlarını yükseltmelerini ve kendilerini başarabileceklerine inandırmalarını söyleyebilirim. Kendinizde belirli aralıklarla değişik antrenman programları denemeniz sıkılmanızı önleyecektir. Ayrıca olmayı istediğiniz ortamları tercih edin. Kendinizi sadece spor salonlarıyla sınırlandırmak zorunda değilsiniz.

- Biraz da vücut geliştirmede beslenmenin öneminden bahsedelim bu konudaki önerileriniz nelerdir?
Vücut geliştirmede en önemli ve en fazla hata yapılan kısmın beslenme olduğunu düşünüyorum. İstediğiniz kadar doğru şekilde antrenman yapın beslenmeyi doğru şekilde yapmadığınız zaman başarılı olamazsınız. Almanız gereken besin değerlerini doğru ve yeterli almadığınız takdirde vücudunuz istediğiniz gelişimi göstermeyecektir. Vücudunuzu iyi tanıyıp neyi ne kadar almanız gerektiğini bilmek gerçekten önemli. Hataların yapılmasını önlemek adına yeni başlayanların veya bu sporu profesyonel anlamda yapmak isteyenlerin mutlaka bu konuda daha bilgili kişilerden destek almalarını öneririm.

- Beslenme programınız hakkında bilgi verir misiniz? Favori yemeğiniz nedir?
Protein ağırlıklı besleniyorum. Gün içerisinde 6 öğünüm var. Protein ihtiyacımı farklı besinlerden almaya özellikle özen gösteriyorum. Temiz karbonhidrat ve sağlıklı yağlar içeren besinler tüketiyorum. Öğünlerimde mutlaka bol sebze ve salata bulunuyor. Her gün ara öğünlerimde farklı meyve seçimleriyle vitamin ihtiyacımı karşılıyorum. Ayrıca günde 3 litre su içiyorum. Tabi ki beslenme programı da hep aynı kalmıyor. Formuma göre her 2 haftada 1 değişiyor. Besin değeri ve omega yağ açısından zengin olan somon benim favorim. Bunun yanında fırınlanmış patates ve avokado zorlu bir antrenman sonrası mutlaka tavsiye edebileceğim bir öğün hem lezzetli hem de kaslarınızın antrenman sonrası ihtiyacı olan her şeye sahip.

- Antrenman öncesi nasıl besleniyorsunuz?
Antrenmandan birkaç saat önce tükettiğim öğünümde karbonhidrat, protein ve diyet lifinden oluşan bir yemek yiyorum. Vücudunuz her türlü hareketi gerçekleştirmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi düşük glisemik indeksli karbonhidratlar tüketerek alıyorum.

- Peki antrenmandan önce ne zaman yemek yemeli?
Tüketilecek besinlerin ne kadar zaman içerisinde sindirilebileceğine bağlı. Antrenman öncesine kadar yediğimiz öğünün sindirilmesi önemli. Genel olarak çalışmadan kısa bir süre önce yenilen lifli ve yağlı yemeklerin sindirimi zor olacağından antrenmandan yaklaşık 2-3 saat önce yenilmesi uygun olacaktır. Fakat antrenmandan hemen önce muz, elma veya badem gibi enerji tetikleyici besinler tüketilebilir.

- Antrenmandan ne kadar önce karbonhidrat alınması gerekir?
Ne çeşit karbonhidrat tüketeceğinize bağlı. Düşük glisemik indeksli karbonhidrat alacaksanız antrenmandan ortalama 2 saat önce tüketmelisiniz fakat yüksek glisemik indeksli karbonhidratları antrenmanın hemen öncesinde veya sonrasında tüketmeniz en doğru zaman olacaktır.

- Bir çok kişinin aklını karıştıran supplement kullanımı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Eğer hedefiniz sadece fit olup sağlıklı olmaksa ve bu sporu profesyonel anlamda yapmıyorsanız supplement kullanmanız gerekiyor diye bir kural yok. Doğru ve yeterli şekilde beslenildiği takdirde istediğiniz noktaya ulaşacaksınız fakat bu sporu daha üst düzeyde yapanların bilinçli kullanması pek çok fayda sağlayacağından gereklidir.

- Suplementlerin bu spordaki faktörü nelerdir ve hangi suplementleri önerirsiniz?
Sağlıklı ve düzenli bir beslenme programı olan yetişkin bir birey günlük protein gereksinimini besinlerden rahatça karşılayabilir. Ancak gereksinimin arttığı yoğun spor yapma durumlarında besinlerden aldığımız protein ihtiyacımızı karşılamayabilir. Bu yüzdende bunu karşılamak adına gıda takviyelerine başvurulur. Bunu size en uygun olacak protein tozlarıyla sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte BCAA ve glutamin kullanımında kas kütlesini artırmada faydalı olacaktır. Ben bu 3 supplementi kullanıyorum ve bu sporu yapanların kullanmasını öneririm. Bunların yanında magnezyum ve multi vitamin takviyeleri de alabilirsiniz.

- Antrenmandan sonra supplement kullanmak için ideal süre nedir?
Antrenmanın hemen sonrasında kasların ihtiyacını karşılamak ve antrenman sırasında oluşan yıpranmaları sıfıra indirgemek için idman bitişiyle maksimum yarım saat içinde tüketilmesi en ideal zaman olacaktır.

-Vücut geliştirmede neden kimyasal ilaç kullanımına gerek duyuluyor? Vücut geliştirme kimyasal ilaçlar kullanılmadan diyetle ve sporla yapılamaz mı?
Bu spor çok uzun yıllar ve emek isteyen bir şey. Sabırlı olmak gerçekten önemli ama maalesef birçoğumuz beklemeyi sevmiyoruz. Biran önce istenilen noktaya en kolay şekilde ulaşmak, kestirme yolu seçmek daha cazip geliyor. Ben dış görünüş uğruna sağlığı feda etme durumuna pek hoş bakmıyorum. Bana göre bu spor sağlığı bozmadan ölçülü ve dengeli bir şekilde yapılmalı.

- Sadece iyi ve sağlıklı görünmek isteyen kişilere verebileceğiniz, antrenman ve beslenme konularında ipuçlarınız var mı?
Gün içerisinde bol su tüketmek aynı zamanda az ve sık beslenmek önemli. Yağlı ve fast food yemekten kaçının. Mutlaka beslenme düzeninizi kontrol altına almaya çalışın. Ne zaman ne yenmesi gerektiğini bilmek gerekiyor. Bu işin en önemli kısmının beslenme olduğunu unutmamak lazım. Düzenli şekilde kardiyo yapmak sağlıklı ve iyi görünmek için gerekli. Uykunuzu yeterli olacak şekilde düzenli almaya özen gösterin.

- Biraz da antrenmanlardan bahsedelim. Gözlemlediğiniz kadarı ile, antrenmanlar sırasında sıkça yapılan hatalar nelerdir?
Antrenmanlarda çoğu kişi ağırlıklara odaklanıyor fakat önemli olan hareketi doğru şekilde yapabileceğiniz ağırlıklar kullanmak ve çalıştığınız kasa odaklanmak.

- Haftada kaç gün çalışıyorsunuz ve antrenman programınız nasıl?
Haftanın 6 günü en az 1 saat antrenman yapıyorum. Bazı günler antrenman saatleri dışında ekstra sabah kardiyosu da yapıyorum. Tabi ki belirli zaman aralıklarıyla antrenman programı ve kardiyo sıklığı değişiyor. Bazı dönem daha yoğun bir antrenman programı uygularken bazen daha rahat olabiliyor.

- İdeal bir antrenman kaç dakika olmalı?
İdeal bir antrenman 45 dakika-1 saat arası olmalı.

- Peki interval kardiyo ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Kardiyo vücut geliştirmede ne kadar önemli?
İnterval kardiyo metabolizmayı hızlandırır, hızlı yağ yakımında çok etkilidir ve yüksek tempoda koşma dayanıklılığını artırır. Yapılan yavaş-hızlı setlerle vücut yüksek tempolara alışkanlık kazanmaya başlar. En güzel yanı yağ yakımı kaslara zarar vermeden olurken kalbi de güçlendirmesi. Tercih ettiğim kardiyo çeşidi diyebilirim. Kardiyo kas gelişimi olurken yağlanmayı engellemek ve dengeyi koruyabilmek için önemli.

- Karın kaslarını belirginleştirmek ve sıkılaştırmak için tüyolarınız var mı?
Haftada 3-4 defa 1 gün ara verilerek çalışılması ideal olacaktır. Düşük karbonhidrat diyeti karın kaslarınızı belirginleştirmede hızlı ve etkili sonuçlar almanıza yardımcı olacak. Buna ek olarak yapılan düzenli kardiyo ve karın egzersizleri de gerekli.

- Kas kütlesini arttırma dönemindeki antrenmanlarınızda, ağırlık artışının önemi nedir?
Sistemli olarak ağırlıkları arttırmak şart. Kaslarınıza ne kadar yüklenirseniz o kadar hücrelerde hasarlara yol açar ve kas gelişimi için onarım başlar. Fakat onarım için sizin vücudunuza ne verdiğiniz de önemli. Genel olarak 6-12 tekrarlı setleri yapabileceğiniz şekilde en uygun ve kaldırabileceğiniz maksimum ağırlıkları kullanmayı tercih edin.

ozan3

- Yağ yakmak için neler yapılmalı?
Vücudumuzun kas kütlesini artırmalıyız. Kas kütlesi arttıkça kalori yakınımı da o kadar fazla olacaktır. Bol miktarda su içmek metabolizmayı canlandıran etkenlerin başında gelir. Bu yüzden yeterli miktarda su tüketmek önemli. Az ve sık beslenin. Ayrıca lif açısından zengin olan besinleri tüketmekte yağ yakınımı hızlandıracaktır. Buna ek, supplement olarak L-Carnitine kullanılabilir.

- Dinlenmenin vücut geliştirmedeki öneminden bahsedecek olursak neler söylemek istersiniz?
Antrenman yapmak vücudun yenileme mekanizmasını tetiklerken, vücudunuz bu yenileme işlemini sadece dinlenme sırasında gerçekleştirebilir. Yani kaslarınızı geliştirebilmek için sadece çalışmayı değil dinlendirmeyi de düşünmeniz gerekir bu yüzden dinlenmenin bu spordaki önemi büyük.

- Sporun doğasında var olan rekabet sizde nasıl açığa çıkıyor?
Bu spor insanın kendi kendisiyle olan yarışıdır. Aynada gördüğünüz kişi tek rakibiniz olmalı. Kişinin sadece kendisine odaklanıp dünden daha iyi olabilmek için verdiği mücadele ile başarı elde edilir.

- Sizi etkileyen motivasyon cümleleriniz var mı?
Vücudunuzu önemseyin çünkü orası yaşamak zorunda olduğunuz tek yer.. Konuşan değil, konuşulan ol!

- İleriye dönük projeleriniz neler, tekrardan yarışmalara katılmayı düşünüyormusunuz?
İlerde tekrardan yurt dışında yarışma planlarım var. Bunun dışında spor giyim üzerine özel tasarımlar yapmayı düşünüyorum.

- Son olarak yarışmalara katılacak olanlara ve okurlarımıza önerileriniz neler?
Bu sporu yapmakla yarışmalara katılmak kesinlikle bambaşka bir olay. İnanılmaz büyük bir mücadele içinde buluyorsunuz kendinizi. Kendinize gerçekten inanın ve antrenmanlarınızın hakkını verin. Podyumda olmak gerçekten güzel bir deneyim. Eğer yeterli bilgiye sahip değilseniz mutlaka bu konuda profesyonel kişilerin yardımını almanızı tavsiye ederim. Sporun çoğu insan tarafından alışkanlık haline gelememesinde aslında farkında olunmayan şey bizim bunu keyifli hale getirmeyi bilmememizden kaynaklanıyor. Herşeyde olduğu gibi bu konuda da özgür olduğunuzu hatırlatmak isterim. Hiç bir şey de kendinizi zorunlu yada kısıtlanmış hissetmeyin. Sizin hayatınız sizin kurallarınız. En keyif alacağınız egzersizleri ve yaparken olmayı istediğiniz yerleri tercih edin. Sadece kendinize ayırabileceğiniz 1 saatiniz varsa bunu günün erken saatlerinde değerlendirin hem güne daha dinç başlamanızı sağlayacak hem de gün içerisinde karşı karşıya kalacağınız olaylara karşı sizi hazırlayacak. Beden olarak kendini güne hazırlamış birisi önündeki uzun güne meydan okumaya hazır demektir. Kendinizi ve vücudunuzu önemseyin.

Röportaj: Didem Yılmaz

 

Banner Bottom

Hiç resim yok
?>