Özel Günlerde Nasıl Beslenmeli?

Özel Günlerde Nasıl Beslenmeli?

Sevgiler gününde, tatilde, düğün öncesinde, bayramda  beslenme konusunda nelere dikkat edelim. Seyahat, tatiller, bayramlar, sevgililer günü, doğum günleri, iş yemekleri, geç saatlere kadar süren toplantılar gibi günümüz insanını fazla yemek yeme temposuna sokan beslenme şekli herkesin ortak sorunu. Diyet programı uygulamaya çalışanların, kilo vermeye çalışan kişilerin de en büyük sıkıntısı…Böyle zamanlarda ne yapmak gerekir? Kilolarımıza artı kilo eklememek ya da verdiğimiz kiloları geri kazanmamak için neler yapmak gerekir? Sağlıklı beslenme, tek bir cümle ile özetlemek gerekirse “besin değeri yüksek, günlük olarak alınması gereken protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitaminleri içeren gıdaların, sağlığı korumak, iyi hissetmek ve enerji vermesi için dengeli olarak tüketilmesidir”.

Sağlıklı beslenme her yaştan insan için önemlidir ve sağlıklı kilonun korunması, beynin, kalbin ve diğer organların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi, insan kendini iyi hissetmesi, vücudun sağlıklı ve güçlü olması için gereklidir. Özel günlerde sofralarda abartıya kaçmamak için nelere dikkat edilmeli? Zeytinyağlılara mı, yoksa soğuk aperatiflere mi ağırlık verilmeli? Yağlı, tuzlu, ağır yemeklerin zararlarından kendimizi korumak için hangi besinleri tüketmeliyiz?
Öncelikle;
Yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Öğünlerde neler yiyorsunuz, öğün aralarında açlığınızı bastırmak için neler tüketiyorsunuz? Sağlıksız olduğunu düşündüğünüz gıdaların yerine neler koyabilirsiniz? Bir gün boyunca tüm yediklerinizi bir kenara not edin ve akşam bu listeye bakarak nasıl değişiklikler yapabileceğinize karar verir. Adım adım gitmek, bir anda tüm beslenmenizi değiştirip kendinizi kötü hissetmenize ve tok kalmakta zorlanmanıza engel olacaktır.
•Dengeyi kurun
Bazen hata yapabilirsiniz ama bu tüm diyet disiplininizi bozmasın, kaldığınız yerden devam edin. Çok yenen öğle yemeğinin  ardından akşam da fazla yemeyin, dengeyi kurun. Şu genel kurallara dikkat etmek faydalı olur;
•Ara öğünleri atlamayın
Ara öğünler ana öğünler arasında köprü kuracaktır. Özel bir yemeğe çıkarken normal beslenme düzeninizi bozmayın  ama bu yemekten önceki ve sonraki öğünlerin enerjisini azaltın.  Seyahatlerinizde yanınızda küçük ara öğünler yapabileceğiniz alternatifler bulundurun.
•Açık büfelerde doğru tercihler yapın
Önce salata bölümünü ziyaret edin, hafif çorba alternatifleri mevcutsa bir kepçe çorbayla başlangıç yapın ve ardından ızgara balık, tavuk veya yağsız kırmızı et eşliğinde kocaman salatanızı afiyetle yiyin.
•Yavaş ve iyi çiğneyerek yemek yiyin
Doygunluk hissinin anlaşılması için olduğu kadar sindirime yardımcı olması için de iyice çiğneyerek yavaş beslenmek çok önemlidir. Alışkanlık haline gelebilmesi için her lokmadan sonra çatalı masaya bırakmaya gayret etmeli, stresten uzak bir yeme ortamı hazırlamalısınız.
•Alkol tüketimi
Alkol sağlık üzerinde olduğu kadar kilo kontrolünde de çok önemlidir. Fazla alkol alımı kilo alımını arttırır. Alkol alma durumunda kaldığınız ortamlarda kendinizi bir kadehle kırmızı şarapla sınırlandırın. İçecek sipariş ederken en doğru seçeneklerin su ve soda (günde 1, maximum 2 şişe) olduğunu unutmayın.
•Yürüyüş yapın
Kısa yürüyüşler yapmaya (30-45 dk), otelde kalıyorsanız spor salonunu, havuzu kullanmaya çalışın.
•Su içmeyi unutmayın
Su tüketimini kontrollü tutmaya gayret edin. Günlük iki litre sıvı alımını ihmal etmeyin. Çay, kahve ikramlarına bitki çaylarıyla eşlik etmeye çalışın.Diyabet, kalp hastalığı, böbrek ve karaciğer gibi kronik hastalığı olan ve diyet tedavisi alarak kilo vermeye çalışan kişiler mutlaka diyetlerine devam etmeli, yemek istediği besinleri diyetisyene danışarak diyetlerine eklemelidirler.Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız; özel günlerde beslenmenizi diyetisyeninizle birlikte planlayabilir, tüketmek istediğiniz yiyeceklerin hangi yiyeceklere karşılık geldiğini öğrenerek; bu bilgileri yaşantınıza adapte ederek ömür boyu kilolarınızı koruyabilirsiniz.

Banner Bottom

Hiç resim yok
?>