Bir Mevsim Değil, Her Mevsim Mutluluk!

Bir Mevsim Değil, Her Mevsim Mutluluk!

Yaz mevsiminin son ayı olan Ağustos ayı geldi çattı. Sonbaharın habercisi Eylül ayıysa kapıda. Yaz mevsimi adamızda her ne kadar uzun sürse de Ağustos ayının sonlarına doğru yazı seven herkesin ruh halinde ufak çaplı değişiklikler oluyor. Sizin de içinizde anlam veremediğiniz bir hüzün duygusu baş göstermişse ya da yazın bitmesiyle enerjinizin de azaldığını hissediyorsanız, bu yazımızı okumanızda fayda var! Gelin birlikte mevsimsel duygudurum değişikliklerine bir göz atalım.

Gallerli bir terapist olan Gillian Scully Ağustos sonu ve Eylül ayında görüştüğü birçok danışanında kaygı, anlamlandıramadıkları bir beklenti duygusu ve hüzün gibi olumsuz duygular gözlemlediğini belirtmişti. Genellikle bu yönde duygusal özellikleri olmayan danışanlarında bu gibi belirtilerle karşılaşmak aklına “Sonbahar Kaygısı” terimini getirdi.  Scully’e göre bu Ağustos sonu Eylül başlarında kendini gösteren, mevsim değişikliğine bağlı, birkaç hafta süren hüzünlü ve gergin bir duygudurumdur. Peki sizce neden yazın bitmesi, kışın habercisi olan sonbahara girmek bizi bu kadar etkiliyor dersiniz? Aslında bunun birçok sebebi var. Bunlardan birisi yaz başlarken hepimiz yapmak istediğimiz şeylerin hayalini kurar, tatil ve eğlence planları yaparız. Yaz bittiğinde ise gerçekleştiremediğimiz planlar ya da beklentilerimizi karşılamayan yaz tatilimiz yüzünden “Seneye artık!” ya da “Koca yaz geçti şunu yapamadım!” diyerek ufak çaplı bir burukluk yaşar, istemeye istemeye de olsa gelsin sonbahar deriz. Tabi sosyal medyada gördüğümüz tatil ve doyasıya eğlence fotoğraflarının da bunda etkisi büyük desek yalan söylemiş olmayız! Gerek edebiyatta, gerek izlediğimiz filmlerde bazen dinlediğimiz şarkılarda ve daha birçok yerde yaz mevsimi renklilik, hareket, mutluluk, eğlence, güneş, canlılık, aşk gibi neşeli kavramlarla ilişkilendirilirken, ne yazık ki kış mevsimi soğuk, karanlık, hüzün, ayrılık, yalnızlık gibi kasvetli şeylerle bağdaşmıştır.

Sonuç olarak bilinçdışı bir şekilde de olsa yazın bitmesi ile bu duyguları yaşamamız kaçınılmaz olmuştur. Yıllık izinlerin bitmesi, okulların açılması, çıktığımız seyahatlerden dönüp tekrardan işbaşı yapmak da bu hüzün duygusunun sebeplerinin başında geliyor olabilir bence! Bol bol gülün, kendinize zaman ayırın, gezin, kitap okuyun, spor yapın, fotoğraf çekin, dinlenin, ve sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirin! Bunların hepsi, insanın dört mevsim yapabileceği şeyler. Aslına bakarsanız her mevsim güzeldir, hepsinin kendine özel bir karakteri var. Her birinin bize sunduğu güzellikler var, önemli olan bunları görebilmek ve her mevsimin tadını çıkarabilmek!

Banner Bottom

Hiç resim yok
?>