Ağız Hijyeni Önemi

Ağız Hijyeni Önemi

Ağız içi enfeksiyonlar, solunum yolu hastalıkları, kalp hastalıkları, hamilelik ve diyabet hastalığı için risk oluşturur.


*Dişeti iltihabı olan bireylerin dişeti iltihabı olmayan bireylere göre  kalp rahatsızlıklarıyla karşılaşma riski 2 kat daha fazladır.

*Ağız içerisindeki bakteri artışı Alzheimer hastalığının ilerlemesine sebep olur.

*Çeşitli kanser türleri, örneğin; pankreas, meme, yemek borusu, ağızdaki bakteriler dolayısıyla ortaya çıkabilir.

*İleri derecede dişeti hastalığına sahip bireylerde erken doğum yapma riski, düşük doğum yapma riski veya bebeği kaybetme riski vardır.

 

Az Hijyeni nemSi

Ağız, dış ve iç dünyayı birbirine bağlayan, yoğun bakteri faaliyetinin olduğu bir alandır. Bu bakterilerin sebep olduğu hastalıklar tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlere yol açabilir, ağız içinden dolaşıma katılıp organları etkileyebilirler.

Ayrıca dişte çürük olmadan dişin kaybına sebebiyet verebilir. Ağız içerisinde iltihabı olan kişiler, olmayanlara oranla kalp krizi geçirme riskine 2 kat daha yatkındır.

Ayrıca ileri derecede dişeti iltihabı olan kişilerde diyabeti kontrol altına almak güçleşir. İltihap diyabeti, diyabet iltihabı etkileyerek çıkmaz bir döngü haline dönüşür. Yapılan araştırmalarda dişeti tedavisi sonrası diyabetin kontrol altına alındığı gösterilmiştir.

Ağız hijyeni kötü olan kişilerde, tükrükteki veya ağızdaki bakterilerin solunmasıyla akciğer enfeksiyonu gelişebilir. Özellikle, evde bakılan veya yoğun bakımda yatan hastalarda, daha ileri problemlere sebep olmamak için önceden ağız hijyenlerinin sağlanması gerekmektedir.

Banner Bottom

Hiç resim yok
?>