Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı

Diş hekimliğinde gülüş tasarımı, kişinin karakterinin analiz edilip, bir takım tekniklerle kombine edilerek uygulanması ve kişiye özel sağlıklı, estetik bir gülüş temin edilmesidir.

Günümüzde gülüş tasarımı teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayar ortamında tasarlanarak hastaya sunulmaktadır.

İyi bir gülüşün dizayn edilmesinde bir çok diş hekimliği dalı multidisipliner olarak çalışmaktadır.

Bu branşlar; periodontoloji, ortodonti, ağız çene cerrahisi ve estetik diş hekimliği olarak sıralanabilir.

Altın oran günümüzde birçok alanda kullanıldığı gibi diş hekimliği uygulamalarında da kullanılmaktadır.

Bilindiği üzere altın oran, bütüne bakıldığında, bütünü oluşturan parçaların uyumunun sağlandığı  matematiksel bir orandır.

dudu1

Çevremizdeki herşeyde altın orana rastlayabiliriz. Örneğin minik bir kuşta, bir elbisede ya da vücudumuzun en küçük yapı taşı olan hücrelermizde bile. Dişlerimizle, onları çevreleyen yumuşak dokularımızDiş hekimliğinde gülüş tasarımı, kişinin karakterinin analiz edilip, bir takım tekniklerle kombine edilerek uygulanması ve kişiye özel sağlıklı, estetik bir gülüş temin edilmesidir.

Günümüzde gülüş tasarımı teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayar ortamında tasarlanarak hastaya sunulmaktadır. İyi bir gülüşün dizayn edilmesinde bir çok diş hekimliği dalı multidisipliner olarak çalışmaktadır.

Bu branşlar; periodontoloji, ortodonti, ağız çene cerrahisi ve estetik diş hekimliği olarak sıralanabilir. Altın oran günümüzde birçok alanda kullanıldığı gibi diş hekimliği uygulamalarında da kullanılmaktadır. Bilindiği üzere altın oran, bütüne bakıldığında, bütünü oluşturan parçaların uyumunun sağlandığı  matematiksel bir orandır.

Çevremizdeki herşeyde altın orana rastlayabiliriz. Örneğin minik bir kuşta, bir elbisede ya da vücudumuzun en küçük yapı taşı olan hücrelermizde bile. Dişlerimizle, onları çevreleyen yumuşak dokularımızarasında da bir altın oran vardır. Hastanın ilk randevusunda diş hekimi hastasının enerjisini, karakterini analiz eder.

Hastanın tedaviden ne beklediği çok önemlidir. Hastanın beklentisi yapılamayacak tedavileri içeriyorsa hasta hayal kırıklığına uğrayabilir.

Sonrasında hastanın ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları çekilir, modeller elde edilir, diş renkleri saptanır, röntgen filmi çekilir.

Tüm bu veriler bilgisayar ortamına aktarılır ve tüm dünyada estetik olarak kabul edilen hasta ağızlarından elde edilen değerlerin ortalamalara göre hesaplamalar yapılır, bu ortalamalar aslında altın oran olarak tanımlanan değerlerdir. Doğru uzunlukta ve formda dişler tasarlanarak kişinin estetik gülüşü tasarlanır.

Gülüşü tasarlarken, altın oran dışında dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıralayabiliriz; yaş, cinsiyet, kişinin yüz formu ve kişinin cilt rengi. Örneğin kişinin yüzü uzun ise yüzün uzunluğunu gizlemek için daha kare diş, kişinin yüzü kare ise uzun dişler tasarlayarak yüz uzun görünebilir ancak tüm bunlar yapılırken altın oran kuralları göz önünde bulundurulur.

dudu2

Diğer önemli bir konu da iki çene arasındaki dikey boyut yüksekliğidir. Bu yüksekliğin göz önünde bulundurulması önemlidir.

Dikey boyut kısa olursa hasta yaşlı bir görünüme bürünebilir ya da dikey boyut fazla olursa dişler ağız içinde çok büyük görünürler ve estetik sağlanamaz.

Gülüş tasarlarken, porselen laminalar kullanılarak dişlerin formları düzenlenebilir, diş beyazlatma sistemleriyle dişlerin renkleri açılabilir, estetik beyaz dolgular yapılabilir bunların haricinde, diş çevresindeki yumuşak dokuların düzenlenmesi için botoks, dudak dolgusu veya dudak çevresindeki çizgilerin giderilmesi için bir takım lokal uygulamalar yapılabilir.

Banner Bottom

Hiç resim yok
?>