Cilt Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

Cilt Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar

Cilt temizliği için su yeterli

Su, temizliğin en önemli parçası ama yeterli değil. Yüzünüzü suyla yıkamanızda sorun yok. Sorun, cildinizin pH seviyesinin 5.5 olması. Bu oran, oturduğunuz bölgeye ve kullandığınız suyun sertliğine göre, 9.5’e kadar çıkabilir. Tonikse cildinizin asit seviyesini normale döndürüp, dengeyi sağlar.

Çocuklar için üretilen ürünler benim için de uygun

Çok hassas ciltlere adapte ürünlerde her iki bölge için aynı ürün kullanılabilir. Pek çoğumuz bakıma zaman ayırma konusunda sorun yaşadığı için gözünü de yüzünü de aynı ürünle temizlemek ister. Unutmayın ki göz çevresi en hassas bölgelerden biri ve yaşlanma belirtileri en önce burada başlar.

Yüz ve göz temizleme ürünü aynı olmalı

Yetişkinlerin cilt pH’ıyla çocuk ve bebeklerinki farklı. O nedenle bebek ve çocuk ürünleri yetişkinler için uygun değil. Yetişkin insanda üst tabaka epidermisin pH değeri 5.5’tir. Ancak yenidoğan bebeğin cilt üzeri asit mantosu henüz oluşmadığı için pH değeri nötr’dür.

Geceleri krem sürünce cilt nefes alamaz

Geceleri siz uyurken cilt hücrelerinin harekete geçtiği ve kapsamlı bir yenilenme sürecine girdiği doğru. Ancak bu yenilenme sürecinde cildinize herhangi bir şey sürmemeniz gerektiği yanlış. Aksine, cildinin yenilenme sürecini destekleyen bir bakım ürünü ile güne çok daha pürüzsüz ve canlı bir ciltle başlayabilirsiniz.

Yaz ve kış cilde aynı bakım uygulanabilir

Bazı ciltler yaz ve kış döngülerinde farklı ürünler kullanma ihtiyacı duyar. Örneğin karma bir cilt kışın kuruyabilirken yaza doğru yağlanma eğilimine geçer. Cildin neme ihtiyacı vardır, özellikle kuru ciltlerin kış aylarında bu nemi tutabilmesi zor olur.

Kuru ciltler: Nisan-mayısa kadar iklimin kurutucu özelliğinden dolayı bu ciltlerin nemli tutulması gerekir. Sert temizleyicilerden ve antibakteriyel sabunlardan, kuruma, pullanma ve kepeklenmeye neden olacağı için uzak durun. Alkollü tonik cildinizi kurutacağından tercih etmeyin. Yazın hafif yağlı, kışın ve sonbaharda yoğun yağ içerikli nemlendirici kullanın. Nemlendiricinin üzerine yaz ve kış güneş koruyucu sürün.

Yağlı ciltler: Cildin her tarafına tonik sürerek, yağsız ve su bazlı nemlendirici tercih edin. Nemlendirici kremin üzerine güneş koruyucu sürmeyi ihmal etmeyin.

Nemlendiriciyi bol sürmek her zaman iyidir

Cilt, üründen belli miktar kabul eder, fazlası fayda sağlamaz. Ürünü uygun, tarif edilen miktarda sürün.

Gebelikte kullanılan ürünler bebeğe zarar verir

Gebeliğin ilk üç ayında doktorlar hiçbir şey kullanmamayı tavsiye eder. Daha sonra belli ürünlerin kullanımında sakınca yok. Hamilelik çok hassas bir dönem. Bu dönem kullanılacak ve kullanılmayacak her şey doktora danışılmalı. Hamilelikte vücudun her geçen gün genişlemesiyle gerginliğini kaybeden ciltte kuruma, elastikiyetin kaybolması ve hassasiyet görülür. Özellikle göğüsler, karın ve baldırlar bundan en fazla etkilenen bölgeler.

Çatlaklar alt derinin elastikiyetini ve hormonal dengesini kaybetmesiyle oluşur. Ani ve çok kilo almalar, durumu daha da kötüleştirebilir. Çatlakların her ne kadar hamileliğin son üç ayında oluştuğu söylense de, bu karın bölgesi için geçerli. İlk haftalardan itibaren büyümeye başlayan göğüsler için önlem alınmalı. Hamileliğin üçüncü ayından itibaren söz konusu vücut bölgelerine uygun çatlak kremleri kullanmakta fayda var.

Harika bir cilde sahip olmanın yolu doğru genlerden geçer, sonradan elde edilemez

Güzellik, zamansız ve ulaşılabilirdir. Mümkün olan en harika cilde kavuşmanın yolu, temizleme, arındırma ve nemlendirmeye dayalı, günde iki kez olmak üzere düzenli yapılan cilt bakımı ile birlikte cildin özel ihtiyaçlarına uygun tamamlayıcı ürünler kullanmaktan geçer.

Yağlı cilt nemlendiriciye ihtiyaç duymaz

Ciltteki yağ ve nem, birbiriyle aynı şeyler değil. Evet, yağlı bir yüzeyde su kaybı kuru yüzeye göre daha az olur. Ancak bu, yağlı ciltlerin neme ihtiyacının olmadığı anlamına gelmez. Hatta ciltte nem dengesi olmadığı için cilt fazladan sebum üretme ihtiyacı duyar. Bu nedenle yağlı cilt tipine sahip olanların da mutlaka nemlendirici kullanması gerekir.

Cilt bakım ürünlerini sürekli değiştirmek gerekir

Cilt bakım ürünlerinden alınan verimin zamanla azaldığı ve bu nedenle söz konusu ürünlerin bazen tamamen değiştirilmesi gerektiği düşünülür. Ancak bu durum, kişileri en fazla hataya sürükleyen yanlış bilgilerden biridir. Aksine, bir ürün ya da ürün grubunu ne kadar uzun süreli ve düzenli kullanırsan, ondan gördüğün etki o kadar istendik şekilde olacaktır. Tabii mevsimlere göre cilt bakım rutininde kısmi değişiklikler yapmanız gerektiği, bundan bağımsız bir “doğru”.

Sadece yazda güneş kremi gerekir

Güneş ışınları, bulutlu havada bile cildine zarar vermek için hazır bekler. Erken yaşlanma belirtilerine engel olmak için, yılın her günü güneş kremini eksik etmemeniz gerekir.

Ne kadar yüksek SPF, o kadar koruma

Diyelim ki tatildesiniz ve yanında bir 30 faktörlü, bir de 50 faktörlü bir güneş koruyucunuz var. İlk gün 50 faktör krem sürüp sonrasında 30 faktöre geçtiniz. Ancak bu zannettiğiniz kadar fark barındıran bir koruma yolu değil. Çünkü 30 faktörlük krem cildini güneş ışınlarından yüzde 95 oranında korurken 50 faktörlük krem sadece yüzde 2 daha fazla koruyabilir. Bu yüzden güneş kreminizi gün içerisinde sık sık yenileyiniz.

İnce çizgi ve kırışıklıklar yaşlanmayla olur

Cildinizdeki yaşlanma belirtilerinin sadece %20 kadarı yaştan kaynaklanıyor desek? Cildin yaşlanmasının nedenini; yaştan ziyade güneş, hava kirliliği ve serbest radikaller gibi çevresel faktörler oluşturuyor. Cildin maruz kaldığı, ekspozom adı verilen bu çevresel faktörler, cildin yaşlanmasında %80 oranında etkili. Bu nedenle aile bireylerinin yaşlanma belirtileri ve yaşı; ileride nasıl görüneceğine değil, şimdiki cilt bakımına referans olmalı.

Sivilce temizlemek için sıkmak gerekir

Sivilceler, sizde onları patlatma isteği uyandırıyor olabilirler. Onların patlatılması veya sıkılmasının, cilt temizliği için gerektiği ise bu isteğin bir bahanesi. Cildinizde olmasını istemediğiniz her şey, zorla giderilmeye çalışıldığında daha da kalıcı hale gelir. Bu nedenle sivilcelerin sıkılmaması gerekir. Tabii eğer cildinize zarar vermek ve sonrasında da sivilce lekeleriyle uğraşmak istemiyorsanız.

Yüzün sık sık yıkanması gerekir

Saçlarınızı her gün değil, gün aşırı yıkanması gerektiğini duymuşsunuzdur. Çünkü saçlarını çok sık yıkadığında saç derisi, sebum dengesini yitirir ve kuruluğu dengelemek için daha fazla yağ üretmeye başlar. Aynısı cildiniz için de geçerli. Sık yıkandığında cildinin yağ ve nem dengesi bozulur. Böylece cilt hem kurumaya hem de daha çok yağ üretmeye meyilli olur.

Banner Bottom

Hiç resim yok
?>