Mate; Yeşil Çaydan Daha Etkili!

Mate; Yeşil Çaydan Daha Etkili!

Mate yaprağı… İçerdiği yüksek orandaki vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa pek çok faydası bulunan mate bitkisi, Brezilya ve Paraguay’da yetişiyor. Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik göstermesinin yanı sıra kötü kolesterolü düşürmeye yarayan bitki, aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı.

İçeriğinde yüksek oranda kafein barındıran mate bitkisi, bu sayede uyarıcı ve termojenik özellik gösteriyor. Potasyum, magnezyum ve manganezden de zengin olan bitki, kötü kolesterolün düşmesine, iştahı azaltarak ve yağ yakmaya yardımcı olarak kilo vermeye yarıyor, romatizmaya ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Doğal hücre yenileyici özelliği olan bitki, cildi tazeleyici ve canlandırıcı özelliklere de sahip. Uzmanlar sıcak suda 1-2 dakika demlendikten sonra mate yaprağının tercihe göre sade, sütlü veya limonlu tüketilebileceğini söylüyor.

Kilo vermeye yardım ediyor
İştah kesme ve diüretik özelliği bulunan mate yaprağı, vitamin ve mineral yapısı açısından da üst düzeyde bir fiziksel performans sağlıyor. Bu vitamin ve mineraller vücuttaki yağ parçalayıcı enzimlerin aktivitesini engelleyerek yağ emilimini azaltıyor. Açlık duygusu ve aşırı iştahın önünde geçmeye yardım ediyor. Özellikle spor yapan ve ağır bedensel aktivite gösteren kişiler için oldukça iyi bir enerji kaynağı olan bitki, vücudun ve zihnin erken yorulmasını engelliyor, zihinsel aktivitenin artmasına da katkıda bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, sindirim kolaylaştırıcı ve bağırsak çalıştırıcı etkiye sahip olan mate bitkisinin, kafeinin emilimini geciktirerek kafeine bağlı uyarıcı etkinin daha dengeli ve uzun süreli olmasını sağladığını söylüyor. Ancak kafein içeriği nedeniyle hamilelik ve emzirme döneminde kullanılması önerilmiyor. Merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi nedeniyle dokularda yağ ve glikozun mobilizasyonunu ve hızlı yakılmasını sağlıyor. Ödem giderici etkisi ile de özellikle karbonhidrat kısıtlı zayıflama rejimlerine olumlu katkı sağlıyor.

Kötü kolesterolü düşürüyor
Mate yaprağının çok sayıda aktif fitokimyasal içermesi sayesinde kalp damar hastalıklarını önlediğini ve hipertansiyonu düşürdüğünü söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler, sözlerine şöyle devam ediyor: “Mate yaprağı bünyesinde, A, C, E, B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri ile klorofil, kalsiyum, manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve protein yapı taşı olan 15 farklı aminoasit türü barındırıyor. Yeşil çaydan daha kuvvetli antioksidan içeriğine sahip bitki, bu sayede birçok kronik dejeneratif hastalığa, romatizmaya, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösteriyor.”
Gırtlak ve mesane kanserlerinde yavaşlatıcı etki gösteriyor
Linosis Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar mate bitkisinin kanser hücrelerini yavaşlatıcı etkisi ve orofaringeal, özofagus, gırtlak ve mesane kanserlerinin yavaşlatılması ile arasında bir ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Mate bitkisinin anti-kanser olduğunu belirten bazı çalışmalar da mevcut.

Mate yaprağı nasıl kullanılır?
Kurutulmuş ve kıyılmış mate çayı, sıcak su içerisinde bekletilmesiyle elde edilir. Yeşil çay tadını andıracak şekilde acımsı bir tadı vardır. Kurutulmuş mate yaprakları üzerine kaynar olmayan sıcak su dökülür. Bir iki dakika demlenmeye bırakılır. Genellikle sade olarak içilir. Farklı lezzetler elde etmek için süt veya limon katarak da tercih edilebilir.

Banner Bottom

Hiç resim yok
?>