Dünyanın En Güzel 6 Mimari Yapısı

Dünyanın En Güzel 6 Mimari Yapısı

Kullanılan malzemeler, inşa edildiği yer, hangi tarz ya da akımın öncülüğünü yaptığı, varsa neyi sembolize ettiği gibi unsurlar göz önüne alınarak seçilen dünyanın en göz alıcı mimari yapıları...


1- Angkor-Wat
Dünyanın en gizemli ve mistik yapılarından olan Angkor-Wat, 12.yy’da Khmer Krallığı’nın yaşadığı ihtişamın ve zenginliğin en önemli örneğidir.

angkor wat1

Hindu Tanrısı Vişnu adına kral Suryavarman tarafından inşa ettirilen tapınak Kamboçya ormanlari içerisine gizlenerek uzun süre keşfedilmeyi bekledi. Devasa bir alana yayılan tapınak dünyadaki en büyük dini yapı olma özelliğindedir.

angkor wat2

2- Mehrangarh Kalesi
1459 yılında Hindistan’da inşa edilen kalenin ilginç bir hikayesi var. Kalenin yapıldığı yerde yaşayan bir ermiş evinden edildiği için krallığı lanetlemiş ve lanetin ancak bir savaşçının kendini kurban etmesiyle kalkacağını söylemiş.

mehrangarh1

Kral Jodha buna inanmış ve Rajaram Meghwal adında bir savaşçı ailesinin bakılması karşılığında kurban olmayı kabul etmiş. Bu tepeye canlı canlı gömülmüş. Bu cefakar insanın anıtı da kalenin içine yerleştirilmiş.

mehrangarh2

3- Ayasofya
İstanbul’un simgesi olan ve doğu ile batının birleştiği noktada yükselen Ayasofya, İmparator I. Jüstinyen tarafından, M.S. 532 – 537 yılları arasında İstanbul’un tarihi yarımadasında inşa ettirildi.

ayasofya1

1453 yılında İstanbul’un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra, Fatih Sultan Mehmed tarafından camiye dönüştürüldü. Bu muhteşem yapının dini serüveni 1935 yılında müze olmasıyla son bulur. Halen tekrar ibadete açılması için çalışmalar sürmesine rağmen İstanbul’un günlük turist turlarının en önemli uğrak noktası olmaya devam etmektedir.

ayasofya2

4- Tac Mahal
Aşkın ve tutkunun dünya üzerindeki anıtı olan Tac Mahal, 17.yy’da Şah Cihan tarafından büyük aşkı Mümtaz Mahal için inşa ettirilmiş.

tacmahal1

Yapımında 20.000 kişinin çalıştığı dev anıt, bembeyaz mermerleri, kubbeleri, taş işçiliği ve silüeti ile Hindistan’ın dünya estetiğine kattığı muhteşem eserlerin en önemlilerinden olan Tac Mahal görenleri büyülemeye devam ediyor.

tacmahal2

5- Sagrada Familia
Dini yapıttan çok mimari bir dehanın İsa’nın hayatını betimlemesi olarak görülmesi gereken eser, Gaudi tarafından tasarlandı.

sagradafamilia1

Ancak ilk bölümünü tamamladıktan sonra vefat etmesi yüzünden binanın yapımı duraksadı. 100 yıl sonra halen inşaatının devam etmesine rağmen halen Barcelona’nın ve dünyanın en çok fotoğraflanan mimari yapısı olan eserin son eklemelerinin de 2026 yılında bitmesi planlanıyor.

sagradafamilia2

6- San Marco Basilikası
9.yy başlarında Dört İncil’den birinin yazarlarından olan San Marco’nun İskenderiye’deki mezarı Venedik’e getirilmek istenir.

sanmarco1

Bu işe baş koymuş din adamları ve zengin tüccarlardan oluşan bir grup yoğun uğraşlar sonucu ancak ona ait olduğu düşünülen bazı eşyaları kaçırabilirler. Anısına San Marco Basilikası’nın yapımı başlar. 832 yılında başlayan inşaat 882 yılında biter. Ancak birçok kere yangın ve diğer etkenler yüzünden zarar görür. 1073 yılında şu anki görünümüne kavuşur.

sanmarco2

Banner Bottom

Hiç resim yok
?>